Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
Εγνατία 95, Θεσσαλονίκη
Title Image

Ανεύρυσμα Kοιλιακής Aορτής

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η μόνιμη διάταση της αορτής τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας του ίδιου ατόμου. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία η οποία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα σημεία του σώματος.  Στο κάτω τμήμα της κοιλιακής χώρας η αορτή διχάζεται στις δύο κοινές λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα στα κάτω άκρα. Το ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος, αλλά είναι πιο συχνό στην κοιλιακή αορτή και στις λαγόνιες αρτηρίες.

Η φυσιολογική διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Το ανεύρυσμα μπορεί να έχει διάμετρο αρκετές φορές τη διάμετρο της φυσιολογικής κοιλιακής αορτής.

Αν αυτή η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η ρήξη της αορτής και η εσωτερική αιμορραγία. Η ρήξη του ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον 80% στο θάνατο. Ο κίνδυνος της ρήξης εξαρτάται από την αύξηση του ανευρύσματος και από την υψηλή αρτηριακή πίεση (Υπέρταση).

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Πώς δημιουργείται το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το τοίχωμα της κοιλιακής αορτής λεπταίνει είτε διότι κατασκευαστικά (γενετικά) ήταν ευπαθές είτε λόγω άλλων αιτίων όπως καρδιακή νόσος, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, φλεγμονώδης αιτιολογία, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάπνισμα. Η πίεση από τη ροή του αίματος βρίσκει «ξεχειλώνει» το αγγείο στο συγκεκριμένο σημείο.

Η διάταση του τοιχώματος της αορτής δεν προκαλεί συμπτώματα και συνήθως η διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλο πρόβλημα υγείας. Εάν προκαλέσει συμπτώματα, αυτά είναι μέτριος ή ισχυρός πόνος στην πλάτη και γύρω από τον ομφαλό, ή ως μια σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα.

Εάν από τις εξετάσεις προκύψει διάγνωση για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον αγγειοχειρουργό, διότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και απαιτείται εάν όχι άμεσα χειρουργείο, άμεση και συνεχής παρακολούθησή του για έγκαιρη χειρουργική παρέμβαση πριν τη ρήξη του.

Το μέγεθος, η θέση του ανευρύσματος και η γενική κατάσταση του ασθενή καθορίζει το πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όταν το ανεύρυσμα είναι μικρό, ο γιατρός συνήθως συστήνει περιοδικά τον έλεγχο της διαμέτρου του ανευρύσματος, είτε με υπερηχογράφημα είτε με αξονική τομογραφία. Όταν η διάμετρος του ανευρύσματος είναι μεγαλύτερη από 5 εκατοστά ή αυτό αυξάνει ταχέως σε διάμετρο, τότε απαιτείται επεμβατική θεραπεία και στη συνέχεια, συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Θεραπεία του κοιλιακού ανευρύσματος

Αναλόγως της θέσης και του μεγέθους του ανευρύσματος, ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Τριγωνάκης θα παρουσιάσει στον ασθενή τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο της ανοιχτής χειρουργικής τεχνικής όσο και της  ενδαγγειακής τεχνικής και θα προτείνει συγκεκριμένη θεραπεία με βάση τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά.

Πάντως, πρόκειται για μία μεγάλη επέμβαση και σε διάρκεια και σε ανάρρωση στην κλινική.

Σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση δεν μπορούν να υποβληθούν ασθενείς με επιβαρυμένη γενική κατάσταση.

Στην ενδαγγειακή τεχνική, η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία και με την τοποθέτηση ενδοαυλικά ενός μοσχεύματος, το οποίο στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό (stent-graft). Υπάρχει πολύ μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς και ταχύτερη έξοδος από την κλινική, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις κοιλιακού ανευρύσματος.

Μπορεί μία ενδαγγειακή επέμβαση μέσα στο χειρουργείο, λόγω επιπλοκών, να μεταβληθεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.