Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
Εγνατία 95, Θεσσαλονίκη
Title Image

Fistula και μόσχευμα για ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Υπάρχουν ομάδες ασθενών οι οποίοι έχουν ανάγκη χρόνιας και επαναλαμβανόμενης πρόσβαση στα αγγεία τους για τη χορήγηση θεραπείας σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Μία τέτοια κατηγορία είναι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς πρέπει να διαθέτουν μία φλέβα και μία αρτηρία με εύκολη πρόσβαση και μεγάλη ροή στην οποία θα συνδέεται σε τακτά χρονικά διαστήματα το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Για να μην ταλαιπωρούνται, να μη χάνουν χρόνο και να μειωθεί η πιθανότητα επιπλοκών, γίνεται η ένωση (fistula) μεταξύ ενός αγγείου και μίας φλέβας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιείται μόσχευμα (shunt) για την ένωση.

Ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Κ. Τριγωνάκης, ως Επιστημονικός Διευθυντής της Εuromedica – Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των νεφροπαθών. Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στην κλινική.

Κατ΄ αρχήν ο Αγγειοχειρουργός ελέγχει το αρτηριακό και φλεβικό δίκτυο του ασθενούς με υπέρηχους, ώστε να βρει την καταλληλότερη αρτηρία και την καταλληλότερη φλέβα που θα ενωθούν. Η εμπειρία έχει σημασία για τη σωστή επιλογή των αγγείων που θα ενωθούν, αλλά και στην επέμβαση.

Πώς γίνεται η αρτηριοφλεβική επικοινωνία (fistula)

Με την ένωση μιας αρτηρίας με μια φλέβα δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας. Η ένωση γίνεται εφόσον υπάρχουν σε κοντινή απόσταση μια κατάλληλη αρτηρία και μία φλέβα. Αποτελεί την βέλτιστη λύση διότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια και εμφανίζει λιγότερες λοιμώξεις.

Εάν δεν υπάρχουν κατάλληλη φλέβα και αρτηρία σε κοντινή απόσταση, ή εάν οι φλέβες είναι πολύ λεπτές και πολύ ευαίσθητες, τότε χρησιμοποιείται ένα συνθετικό μόσχευμα, δηλαδή ένα σωληνάκι που θα συνδέσει τα δύο απομακρυσμένα αγγεία. Σπάνια χρησιμοποιείται άλλη κατάλληλη φλέβα του ασθενούς. Στη συνέχεια το μόσχευμα παρακεντάται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αιμοκάθαρσης.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα. Για την τεχνική της fistula γίνεται μια μικρή τομή, ενώ για το μόσχευμα απαιτούνται δύο. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση και παρακολουθείται από τον Αγγειοχειρουργό για την αποφυγή επιπλοκών (θρόμβωση του μοσχεύματος, αιμορραγία).

Η fistula μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αιμοκάθαρση 4-6 εβδομάδες αργότερα από την τοποθέτησή της, ενώ αν υπάρχει μόσχευμα χρησιμοποιείται λίγο νωρίτερα.