Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546

Related Posts

Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
Εγνατία 95, Θεσσαλονίκη
Title Image

Οξεία Ισχαιμία Σκέλους

Εάν αισθανθείτε αιφνίδιο, πολύ έντονο πόνο σε ένα σημείο του κάτω άκρου, αμέσως μετά εκδηλωθούν διαταραχές αισθητικότητας, μείωση κινητικότητας, ελάττωση της θερμοκρασίας και ανυπαρξία σφίξεων, ωχρότητα στο άκρο, τότε πρέπει να απευθυνθείτε επειγόντως στον Αγγειοχειρουργό. Εάν οφείλεται σε οξεία ισχαιμία σκέλους, τότε απαιτείται άμεσα να υποβληθείτε σε επέμβαση. Η βλάβη μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη μετά από 6 ώρες. Μπορεί να προκαλέσει σε υψηλά ποσοστά ακρωτηριασμό, ακόμη και θάνατο.

Η οξεία ισχαιμία στο πόδι, οφείλεται σε απόφραξη λόγω αποφρακτικής νόσου του συγκεκριμένου αγγείου ή από εμβολή θρόμβων που στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν στην καρδιά λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Σπάνια, προκαλείται από κάκωση των αγγείων λόγω τραύματος ή επέμβασης.

Από τα αποτελέσματα της προ εγχειρητικής Αγγειογραφίας, ο Αγγειοχειρουργός θα καθορίσει την τεχνική με την οποία θα απομακρυνθεί ο θρόμβος από το αγγείο. Καθοριστικό ρόλο παίζει ο χρόνος έναρξης της ισχαιμίας, η φυσική κατάσταση του ασθενούς, το μέγεθος της περιοχής που αιματώνεται από την αποφραγμένη αρτηρία, εάν υπάρχει ικανό παράπλευρο αρτηριακό δίκτυο, εάν υπάρχει δευτεροπαθής θρόμβος, κ.α.

Το επείγον είναι η αφαίρεση ή η διάλυση του θρόμβου. Εάν γίνει με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, κυρίως σε περιστατικά που καθυστέρησαν, πραγματοποιείται παράκαμψη (bypass), ενδαρτηρεκτομή με τη χρήση καθετήρων, θρομβοεμβολεκτομή  ή και τα δύο συνδυαστικά, για καλύτερα αποτελέσματα.

Εάν υπάρχει αντένδειξη για χειρουργείο και γίνει με ενδοαυλική τεχνική (αγγειοπλαστική), εισάγονται ενδαρτηριακά, θρομβολυτικά φάρμακα για τη διάλυση του θρόμβου και ακολουθεί αγγειοπλαστική με μπαλονάκι ή/και stent.